Sveriges campingplatser har haft ytterligare en mycket stark säsong. Det visar den årliga undersökning som branschorganisationen SCR Svensk Camping genomför bland sina medlemmar. I undersökningen uppger 81 procent att de haft bättre eller lika bra beläggning som 2018.

Foto: Rob Vanstone

Branschorganisationen SCR Svensk Camping prognosticerar med en ökning av antalet gästnätter över hela landet på cirka 2-3 procent för 2019. Om trenden håller i sig årets sista månader blir 2019 därmed ett nytt rekordår för branschen.

I undersökningen uppger:
81 procent av anläggningarna att de haft bättre eller lika bra beläggning som 2018.
39 procent av anläggningarna att beläggningen har ökat med mer än 5 procent.
53 procent av anläggningarna att husbilsboendet ökat mest.

– Förra året hade Sveriges campingplatser för första gången mer än 16 miljoner gästnätter och det ser alltså ut som att vi överträffar det rekordet redan i år. Naturen, friheten och campingplatsernas lägen lyfts ofta fram som det bästa med campingsemester av våra gäster, säger Peter Jansson, tf vd på SCR Svensk Camping.

Foto: Anna Hult

Intresset för camping och semester i Sverige är större än på länge. Under sommarmånaderna juni till augusti är drygt 40 procent av svensk turisms alla gästnätter på en campingplats. Det innebär att campingplatserna nästan har lika många gästnätter som hotell, stugbyar, vandrarhem och privatuthyrda boenden tillsammans.

– Ett bra campingutbud är en förutsättning för framgångsrik sommarturism för de flesta svenska destinationer. Vi ser också en fortsatt stark ökning av husbilsturismen. Idag har vi mer än dubbelt så många gästnätter i husbil som 2010 vilket bidrar till längre säsonger på destinationerna, säger Peter Jansson.

Undersökningen omfattar beläggningen till och med vecka 36 och gäller medlemmar i branschorganisationen SCR Svensk Camping. 2019-års slutliga statistik publiceras av Tillväxtverket och SCB i april 2020.

Foto: Rob Vanstone