Nu är den här! En van med äkta KABE-komfort som är byggd för aktiv användning hela året, även på vintern. KABEs nya van har många av de unika fördelarna som du hittar i de större husbilarna i Travel Master-serierna. Här finns vattenburen golvvärme ända fram i hytten, toalett med dusch och riktigt bekväma sängar.

Totallängden är 690 centimeter och trots att måtten är betydligt mindre än i KABEs traditionella husbilar känns det oväntat rymligt för att vara en van. Konceptet bygger på en Mercedes Sprinter med förhöjt tak och ståhöjden i bodelen är bekväma 196 centimeter, precis som i KABEs övriga husbilar.

Isolering i alla hålrum
Tankarna på att skapa en rejäl van med riktiga året-runt-egenskaper växte fram under 2018. KABEs utvecklingsavdelning gjorde förstudier och konstruktionsritningar och under vintern påbörjades bygget av den första bilen som presenteras på Elmia Husvagn Husbil i september.

– Vår ambition har varit att ta fram en högkvalitativ van utan kompromisser. En bil som vänder sig till dem som vill ha en kompakt och smidig husbil utan att behöva avstå från KABEs komfort och bekvämligheter. Det tycker jag vi har lyckats med, konstaterar Andreas Kelekidis, ansvarig konstruktör för KABE van. Andreas visar runt i den nybyggda bilen och förklarar hur isoleringsmaterialet har sprutats in i alla balkar och vartenda hålrum bakom de inredda väggarna. – De flesta tillverkare nöjer sig med att bara klä balkarna, men då får du en bil som inte alls är rustad för vinterbruk och faktiskt inte är tillräckligt bra på sommaren heller. Bra isolering är viktig både i kyla och värme.

Bilens generösa höjd gör det möjligt att få plats med ett isolerande dubbelgolv där vattentank och gråvattentank ligger väl skyddade mot frost. Bodelens fönster har KABEs isolerade karmar.

Flexibel planlösning
Staffan Ivarsson är fabrikschef och ansvarig för byggandet. Han berättar hur bilens utrymme har utnyttjats för att skapa en flexibel planlösning med bästa möjliga komfort.

– Sängarna är i fullängd och har bekväma resårmadrasser. De kan bäddas ner över bilens hela bredd alternativt användas som två separata långbäddar med golvyta mellan. Det går också att fälla upp den ena långbädden och få ett extra lastutrymme, utöver det som ryms under sängarna.

Bakom en jalusidörr finns det lilla badrummet med fönster och förvaringsskåp, här finns en svängbar mellanvägg med inbyggt handfat på ena sidan och dusch på den andra. – Köksdelen är utrustad med tvålågig gasolspis och köksfläkt samt Dometics nya kompressorkyl med köldfack. Vi har inrett med rejäla lådor och överskåp. Förvaring är något som vi försökt prioritera, berättar Staffan och visar garderoben där det finns plats att hänga kläderna.

Sittgruppen har två bekväma och skjutbara fåtöljer som kan användas som passagerarplatser under färd. Båda fåtöljerna har bälten och utrymmet kan breddas genom att den ena sittplatsen kan skjutas i sidled. – Det går faktiskt att skapa en extra sängplats för ett barn genom att bädda ner sittguppen, påpekar Staffan.

Mercedes-Benz
KABEs höga ambitioner i inredning och utrustning av bodelen följs upp av Mercedes-Benz. Det här är en bil som erbjuder komfort och körglädje på en riktigt hög nivå. Miljön i förarhytten är genomarbetad och du får en tydlig personbilskänsla när du slår dig ner i förarsätet. Det mesta ingår i standardutrustningen, exempelvis multimediasystem med en stor touch-skärm, backkamera samt elstyrda och eluppvärmda backspeglar. Bilen har också flera moderna säkerhetssystem som dödavinkel-varnare, autobroms, och sidvinds-stabilisering. Bilen är bakhjulsdriven men går också att få med fyrhjulsdrift, förklarar Andreas. Motorn är Mercedes 4-cylindriga dieselmotor på 163 hk, med miljöklass Euro-6. – Det här är ett fordon som är riktigt trevligt att köra och som kan erbjuda en fullvärdig husbilsupplevelse, trots sina kompakta mått. Något som jag tror många har väntat på.


Är du nyfiken på KABEs nya van?
Välkommen till vår Husvagn och Husbilsmässa 20-22 september 2019!