Nyheten publicerades som 1’a aprilskämt 2023
En 6 000 år gammal stad har upptäckts i Ludvika. Det viktigaste fyndet sedan Bockstensmannen.
BILD: Bild från ovan visar tydligt rester från byggnader och vägar.
För ungefär ett år sedan började Kurts Husvagnar bygga ut sin anläggning. Under grävarbetet gjordes en spännande upptäckt – en stenåldersstad som är över 6 000 år gammal hittades i Ludvika av grävaren Rolf Svensson.
Rolf är en erfaren grävmaskinist som har arbetat med att gräva och bygga vägar i över 20 år. Han hade redan grävt upp en stor del av området när hans grävmaskin plötsligt stötte på något hårt och tungt.
— Jag förstod direkt att det var något speciellt som dök upp. Det var tydligt att det var en uppbyggd vägg och resterna av en väldigt gammal byggnad, säger Rolf Svensson.
Efter att ha rensat bort allt grus och jord, upptäckte Rolf några stora stenblock. Men när han började gräva runt dem, insåg han snart att det var en del av en stenåldersby. Han kunde se gamla stenhus, stenmurar och andra artefakter som låg gömda under jorden. Det var en sensationell upptäckt och Rolf kunde knappt tro sina ögon.
— När jag tittade närmare så hittade jag dessutom rester av kärl gjorda i lera och andra material. Det hela verkade lite märkligt och nästan kusligt så jag bestämde mig för att avbryta för kafferast och berätta för kollegorna, fortsätter Rolf.
Arkeologer i Sverige har undersökt fyndet och hittat vad de kallar ”en av Sveriges första befolkade städer”, som har legat övertäckt av jord och sand i tusentals år. Enligt experter är fyndet det viktigaste sedan man hittade Bockstensmannen i Halland på 1930-talet.
Staden påträffades i samband med grävningar som gjordes inför Kurts Husvagnars utbyggnad av verkstad. Snabbt togs beslutet att bevara staden och göra den tillgänglig för allmänhet.
— Jag har alltid sagt att det är något speciellt med den här platsen. Men inte kunde jag väl i min vildaste fantasi tro att det det skulle ligga en hel stenåldersstad under oss, säger Ove Ek, Kurts Husvagnar.
Kurts Husvagnar öppnar museum med gratis entré inför sommaren 2023. Besökarna kommer att kunna både titta och känna på den gamla ringmuren.
— Vi har byggt en utställning i källaren där man genom fönster kan se rester av den bevarade staden. Precis som det såg ut då för 6 000 år sedan. Väggar och rester av en bro är välbevarade. Man kan även se tecken på en mur som kan tänkas vara en ringmur som omringade staden.
BILD: Välbevarade stensättningar kan vara rester av husvägg eller ringmur.